Oceaan

Super groot en onvoorstelbaar diep zijn oceanen! Kun je je voorstellen dat de grootste oceaan groter is dan al het land op de aarde? Het diepste punt is wel 11 kilometer diep. De oceaanbodem bestaat uit vlaktes, diepe dalen en bergen, die gevormd zijn door bewegingen van de aardkorst. Het diepste punt is wel 11 kilometer diep. Vulkanen ontstaan doordat stukken aardkorst zich langzaam verplaatsen en over elkaar schuiven. Het kan voorkomen dat zo'n vulkaan een eiland vomt zoals de Canarische Eilanden. Oceanen zijn niet overal even diep. Zo bepaalt de diepte welke planten en dieren er leven. Er leven ontzettend veel dieren in de oceaan, van klein zeepaardjes tot orka's.

Super groot en onvoorstelbaar diep zijn oceanen! Kun je je voorstellen dat de grootste oceaan groter... Lees meer

Van laag naar hoog sorteren

14 producten

per pagina
Van laag naar hoog sorteren

14 producten

per pagina

Dolfijn

Dolfijnen behoren tot de walvis-achtigen en zijn zoogdieren. Dolfijnen eten haring, makreel, inktvis, wijting... Ze eten wel 8 kilo vis per dag. De dolfijn gebruikt zijn tanden (wel 100 stuks) alleen om de vis te vangen, hij slikt ze namelijk in zijn geheel door. Doordat ze een kringspier hebben gaat alleen de vis naar binnen en blijft het zoute water buiten, daardoor kunnen ze zich ook nooit verslikken. 

Haai

De haaien vallen onder de categorie kraakbeenvissen. Dat wil zeggen dat het skelet van de haai volledig uit kraakbeen bestaat. Haaien leven vooral in de open zee, sommige ook in binnenwateren. De haai is familie van de rog. In de oceanen en zeën leven 370 soorten haaien veel verschillende soorten en maten. Sommige zwerven gewoon door de zee en andere hebben hun eigen territorium. Er zijn ook haaijen die in groepen leven. 

Orka

Iedereen kent de Orka als lief dier, maar wist je dat ze eigelijk niet zo lief zijn? Het zijn de meest dodelijke roofdieren die in de zee leven. Maar Orka's zijn ook de grootste dolfijnen ter wereld! Orka’s hebben een divers dieet die per ondersoort en gebied verschilt. Zo zijn sommige orka’s echte viseters en jagen op vissoorten zoals zalm, haring, tonijn en kabeljauw. Ook zijn er groepen orka’s die hoofdzakelijk zeezoogdieren eten zoals bruinvissen en zeehonden. Andere dieren die worden gegeten door de orka zijn haaien, inktvis, octopus, zeevogels en schildpadden. 

Zeepaardje

Wist je dat zeepaardjes, vissen zijn? Ze ademen via hun kiewen, hebben een zwemblaas en verschillende vinnen. Daarom horen zeepaardjes bij de vissen van de wereld, om precies te zijn bij de beenvisachtigen, omdat ze een wervelkolom van bot hebben. Zeepaardjes kunnen niet goed zwemmen, ze zijn behoorlijk traag en bewegen daarom veelal rondom koraal waar ze zich wel super goed kunnen bewegen. Zeepaardjes eten plankton en kleine kreeftachtigen.