Schleich koeien

Ongeveer 1,7 miljoen koeien leven er in Nederland. Dagelijks leveren deze koeien vele liters melk, waar wij allerlei zuivelproducten van maken. Als een koe ongeveer 2 jaar oud is krijgen ze een kalfje. De koe is het vrouwtje en het mannetjes noemen ze de stier, die van nature horens heeft om zich te verdedigen. Koeien leven in kuddes en kunnen wel 20 jaar oud worden, maar worden meestal eerder geslacht voor het vlees en de vacht. 

Schleich koeien

Ongeveer 1,7 miljoen koeien leven er in Nederland. Dagelijks leveren deze koeien ve... Lees meer

Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-16 van 21

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-16 van 21

Pagina
per pagina

De koe

De meeste koeien staan in de lente en zomer in de wei. In de winter en de herfst staan ze in de stal. Koeien liggen in de weiden te rusten of te grazen. Slapen doen ze niet veel. Om vliegen van zich af te slaan gebruiken ze hun staart.

Een koe draagt haar kalfjes negen maanden en dan worden ze geboren. Bij veel boerderijen wordt het kalfje direct na de geboorte bij de moeder weggehaald. Het schijnt dat de kalfjes dan een grotere kans hebben om te overleven. Het kalf krijgt de eerste moedermelk wat ook wel biest wordt genoemd. Hier zitten veel stoffen in die het kalf nodig heeft. Na 2 weken worden de nog jonge kalfjes bij elkaar gezet. Vanaf nu krijgt het kalf geen moedermelk meer, dit komt omdat 'wij' het opdrinken. 

Koeien soorten

Koeien worden voor verschillende dingen gehouden, de ene koe voor de melk en de andere voor het vlees. Er zijn heel veel verschillende soorten koeien. De melkkoeien, zoals de zwart-witte en roodbonte ( die je het meeste ziet), gaan uiteindelijk ook naar het slachthuid. De melk van deze koeien worden voor allerlei zuivelproducten zoals kaas en boter

 

De koe en zijn 4 magen

Wist je dat de koe vier magen heeft? De eerste dient als een soort opslagplaats, ook wel de pens genoemd. Als de koe gaat liggen gaat het eten naar de tweede maag, de netmaag. Vanuit deze tweede maag boert de koe balletjes gras op om deze te herkauwen. Na een lange tijd van herkauwen komt dit gras in de derde maag, boekmaag (deze heet zo omdat er allemaal vouwen in zitten die op bladzijden lijken) wordt het vocht uit het eten gehaald. Dan komt het eten in de vierde en laatste maag, de lebmaag die lijkt op de maag van de mens.  

Het eten en drinken van de koe

Een koe drinkt wel 80 tot 100 liter water per dag (in de zomer soms wel 150 liter) en eet wel 70 kilo gras per dag. Dat is 25 liter melk per dag! Koeien slikken hun eten eerst door en kauwen pas later. Het zijn herkauwers omdat ze in de vrije natuur bang zijn om aangevallen te worden door roofdieren. Daarom is het zo belangrijk voor een koe om zo snel mogelijk hun buik vol te eten met gras, zodat ze daarna een plaats kunnen zoeken waar ze hun eten rustig op kunnen eten.